Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
Outdoorový obchod s.r.o. Menu

Kuchyňské nože

Nůž je prastarý nástroj, který si postupem času podle konstrukce, svých vlastností a země výroby vytvořil mnoho kategorií. Jedny z nejrozšířenějších jsou kuchyňské nože, které najdou uplatnění jednak v každé domácnosti, ale i v profesionálních kuchyních. Protože si zakládáme na kvalitě, spolehněte se, že naše nože vydrží dlouho ostré a jen tak je něco neztupí.

Zobrazit více

Produkty

Wusthof Classic Ikon Nůž kuchařský 23 cm

Wusthof Classic Ikon Nůž kuchařský 23 cm
Wusthof Classic Ikon Nůž kuchařský 23 cm : je velký a robusní, univerzální šéfkuchařský nůž, který použijete...

Wusthof Nůž kuchařský Classic White 16 cm

Wusthof Nůž kuchařský Classic White 16 cm
Wusthof Nůž kuchařský Classic White 16 cm : je menší, univerzální nůž pro kuchaře, který použijete na...

Wusthof Classic Ikon créme Nůž kuchařský 16 cm

Wusthof Classic Ikon créme Nůž kuchařský 16 cm
Wusthof Classic Ikon créme Nůž kuchařský 16 cm : je menší, univerzální nůž pro kuchaře, který použijete...

Victorinox Swiss Modern sada kuchařský nůž a…

Victorinox Swiss Modern sada kuchařský nůž a vidlička na maso
Victorinox Swiss Modern sada kuchařský nůž a vidlička na maso: sada nože a vidličky na porcování masa...

Victorinox Sada nožů na zeleninu černá

Victorinox Sada nožů na zeleninu černá
Victorinox Sada nožů na zeleninu černá: sada tří různých nožů na zeleninu. Nože velmi dobře padnou do...

Victorinox Santoku Swiss Modern 17 cm s výbrusy…

Victorinox Santoku Swiss Modern 17 cm s výbrusy dřevěná rukojeť
Victorinox Santoku Swiss Modern 17 cm s výbrusy: je univerzální kuchyňský nůž v populárním santoku tvaru,...

Victorinox Santoku Swiss Modern 17 cm s výbrusy

Victorinox Santoku Swiss Modern 17 cm s výbrusy
Victorinox Santoku Swiss Modern 17 cm s výbrusy: je univerzální kuchyňský nůž v populárním santoku tvaru,...

Victorinox Santoku Swiss Classic 17 cm s výbrusy

Victorinox Santoku Swiss Classic 17 cm s výbrusy
Victorinox Santoku Swiss Classic 17 cm s výbrusy červený: je univerzální kuchyňský nůž v populárním santoku...

Victorinox Santoku Swiss Classic 17 cm s výbrusy…

Victorinox Santoku Swiss Classic 17 cm s výbrusy červený
Victorinox Santoku Swiss Classic 17 cm s výbrusy červený: je univerzální kuchyňský nůž v populárním santoku...

Victorinox Santoku Wood 17 cm s výbrusy

Victorinox Santoku Wood 17 cm s výbrusy
Victorinox Santoku Wood 17 cm s výbrusy : je univerzální kuchyňský nůž v populárním santoku tvaru, který...

Victorinox Sada steakových nožů 12 cm s dřevěnou…

Victorinox Sada steakových nožů 12 cm s dřevěnou rukojetí 2 ks vlnkované ostří
Victorinox Sada steakových nožů 12 cm s dřevěnou rukojetí 2 ks vlnkované ostří: nože na krájení steaku...

Victorinox Sada steakových nožů 12 cm s dřevěnou…

Victorinox Sada steakových nožů 12 cm s dřevěnou rukojetí 2 ks rovné ostří
Victorinox Sada steakových nožů 12 cm s dřevěnou rukojetí 2 ks rovné ostří: nože na krájení steaku s...

Victorinox Nůž na chleba Grand Maître Wood 23 cm

Victorinox Nůž na chleba Grand Maître Wood 23 cm
Victorinox Nůž na chleba Grand Maître Wood 23 cm: kuchyňský nůž s vlnkovaným ostřím určený pro krájení...

Victorinox Nůž na chleba Grand Maître 26 cm…

Victorinox Nůž na chleba Grand Maître 26 cm dřevěná rukojeť
Victorinox Nůž na chleba Grand Maître 26 cm dřevěná rukojeť: je kovaný kuchyňský nůž určený na pečivo,...

Victorinox Nůž kuchařský Grand Maitre 25 cm

Victorinox Nůž kuchařský Grand Maitre 25 cm
Victorinox Nůž kuchařský Grand Maitre 25 cm: univerzální nůž kovaný z jednoho kusu oceli pro lepší vlastnosti...

Victorinox Kuchařský nůž Swiss Modern 15 cm

Victorinox Kuchařský nůž Swiss Modern 15 cm
Victorinox Kuchařský nůž Swiss Modern 15 cm: kuchyňský nůž s čepelí 15 cm a dřevěnou rukojetí z vlašského...

Victorinox Kuchařský nůž Swiss Modern 20 cm černý

Victorinox Kuchařský nůž Swiss Modern 20 cm černý Doporučujeme!
Victorinox Kuchařský nůž Swiss Modern 20 cm černý: kuchyňský nůž s čepelí 20 cm s kvalitní plastovou...

Victorinox Kuchařský nůž Swiss Modern 20 cm

Victorinox Kuchařský nůž Swiss Modern 20 cm
Victorinox Kuchařský nůž Swiss Modern 20 cm: kuchyňský nůž s čepelí 20 cm a dřevěnou rukojetí z vlašského...

Victorinox Nůž kuchařský Wood 22 cm

Victorinox Nůž kuchařský Wood 22 cm
Victorinox Nůž kuchařský Wood 22 cm: kuchyňský nůž pro všestranné použití od porcování masa, krájení...

Boker Blok s noži Core Professional 2.0

Boker Blok s noži Core Professional 2.0
Boker Blok s noži Core Professional 2.0 : je set čtyř kvalitních kuchyňských nožů pro profesionální kuchaře...

Victorinox Nůž kuchařský 16cm s dřevěnou rukojetí

Victorinox Nůž kuchařský 16cm s dřevěnou rukojetí
Victorinox Nůž kuchařský 16cm s dřevěnou rukojetí : je univerzální nůž pro každou kuchyň. Je určený ke...

Victorinox Nůž kuchařský 14cm s dřevěnou rukojetí

Victorinox Nůž kuchařský 14cm s dřevěnou rukojetí
Victorinox Nůž kuchařský 14cm s dřevěnou rukojetí : je univerzální nůž pro každou kuchyňi. Je určený...

Boker Nůž kuchařský Forge Wood 20 cm

Boker Nůž kuchařský Forge Wood 20 cm
Boker Nůž kuchařský Forge Wood 20 cm : je univerzální nůž pro kuchaře, hodí se na krájení masa, ryb,...

Boker Nůž kuchařský Forge 20 cm

Boker Nůž kuchařský Forge 20 cm
Boker Nůž kuchařský Forge 20 cm : je univerzální nůž pro kuchaře, hodí se na krájení masa, ryb, zeleniny,...

Boker Santoku Cottage-Craft 16 cm

Boker Santoku Cottage-Craft 16 cm
Boker Santoku Cottage-Craft 16 cm  : je kuchyňský nůž populárního japonského tvaru. Je určený ke zpracování...

Boker Santoku Core Professional s dutými výbrusy…

Boker Santoku Core Professional s dutými výbrusy 16,5 cm
Boker Santoku Core Professional s dutými výbrusy 16,5 cm  : je univerzální kuchyňský nůž populárního...

Boker Santoku Core Professional 16,3 cm

Boker Santoku Core Professional 16,3 cm
Boker Santoku Core Professional 16,3 cm  : je univerzální kuchyňský nůž populárního santoku tvaru, který...

Boker Santoku Forge 16 cm

Boker Santoku Forge 16 cm
Boker Santoku Forge 16 cm : je univerzální kuchyňský nůž populárního santoku tvaru, který se hodí do...

Victorinox Nůž kuchařský 12cm s dřevěnou rukojetí

Victorinox Nůž kuchařský 12cm s dřevěnou rukojetí
Victorinox Nůž kuchařský 12cm s dřevěnou rukojetí : je univerzální nůž pro každou kuchyňi. Je určený...

Victorinox Fibrox nůž kuchařský 19cm

Victorinox Fibrox nůž kuchařský 19cm
Victorinox Fibrox nůž kuchařský 19cm: je univerzální nůž pro profesionální i amatérské kuchaře. Je určený...

Victorinox Fibrox nůž kuchařský 15cm

Victorinox Fibrox nůž kuchařský 15cm
Victorinox Fibrox nůž kuchařský 15cm: je univerzální nůž pro profesionální i amatérské kuchaře. Je určený...

Victorinox Grand Maitre Wood rovné ostří 12 cm

Victorinox Grand Maitre Wood rovné ostří 12 cm
Victorinox Grand Maitre Wood rovné ostří 12 cm: je určený pro porcování steaků. Délka čepele je 12 cm....

Victorinox Sada 2 ks nožů na rajčata Swiss Modern…

Victorinox Sada 2 ks nožů na rajčata Swiss Modern 11 cm
Victorinox Sada 2 ks nožů na rajčata Swiss Modern 11 cm: je nůž určený pro krájení rajčat a podobného...

Victorinox Nůž steakový Swiss Modern 12 cm

Victorinox Nůž steakový Swiss Modern 12 cm
Victorinox Nůž steakový Swiss Modern 12 cm: je nůž na steaky. Bude to jeden z vašich nejpoužívanějších...

Victorinox Nůž na zeleninu Swiss Classic 6 cm

Victorinox Nůž na zeleninu Swiss Classic 6 cm
Victorinox Nůž na zeleninu Swiss Classic 6 cm: je nůž určený pro krájení ovoce nebo zeleniny a jiné drobné...

Victorinox Nůž kuchyňský Swiss Modern 19 cm

Victorinox Nůž kuchyňský Swiss Modern 19 cm
Victorinox Nůž kuchyňský Swiss Modern 19 cm: je univerzální kuchyňský nůž určený pro práci v kuchyni....

Kvalitní kuchyňské nože jsou základ domácnosti

Kuchařských nožů najdete nepřebernou nabídku, v každém supermarketu najdete čínské noname nože za pár korun. Ale proč kuchaři kupují a používají nože kvalitnější?

Jde jednak o tvar a vyvážení. S dobrým nožem se tolik nenadřete, práce vám jde lépe od ruky a neunavíte se. A pak samozřejmě o materiál čepele, který dělá většinu ceny kuchařského nože.

Levný kuchyňský nůž je neustále tupý, špatně se brousí a ostří nedrží. Kvalitní kuchyňský nůž toho nařeže mnohem více, než se ztupí a snadno ho nabrousíte. Vždy vyrobený z nerezové oceli.

Dražší nože jsou kované, pevnější a při práci stabilnější. Solidní šéfkuchařský nůž stojí cca od 1000 Kč výše. Zeleninové a menší nože mohou být samozřejmě i levnější. Obecně se věří, že mezi nejkvalitnější, nejlepší a nejostřejší nože patří ty japonské. Kromě mimořádné kvality a odolnosti se pyšní ještě nádherným vzhledem.

Co se týká výbrusu, nemusíte si s ním dělat starosti. U kuchyňských nožů najdete prakticky ve 100% buď plochý nebo částečně plochý výbrus.

  • Plochý výbrus znamená, že od hřbetu nože směrem k ostří s čepel lineárně zužuje až po fazetu (skutečné ostří, které brousíte). Je to perfektní volba ně krájení, řezání. Ideální kombinace mezi schopností řezu a odolností. V kuchyni se používá prakticky u všech menších nožů.
  • Částečně plochý výbrus znamená, že pod hřbetem je část nože, která se nezužuje a na ni pak navazuje plochý výbrus. Tento typ se používá u větších nožů, kdy se zvyšuje odolnost a pevnost, stabilita nože.

Druhy kuchyňských nožů

šéfkuchařský nůž

Nejuniverzálnější, nepraktičtější a zřejmě nejběžnější nůž, který nechybí v žádné kuchyni. Bez něj nemůžete být.
Použijete ho na řezání masa, cibule i zeleniny. Jedná se o velký (čepel 20-30 cm), vysoký nůž. Ostří je lehce prohnuté pro krájení cibule nebo bylinek kolebkovým způsobem. Má pevnou, odolnou konstrukci. Někdy je u něj využitý částečně plochý výbrus.

plátkovací nůž

Je obdobné velikosti jako šéfkuchařský nůž, ale je výrazně štíhlejší, má nižší profil od hřbetu k ostří. Používá se na plátkování masa, porcování a to jak syrového, tak i pečeného.

nůž na zeleninu a ovoce

Menší velikost, má hladké a rovné ostří a špičku směrem dolů. Hodí se obecně pro krájení zeleniny, na pórek, mrkev... Je menší a obratný. Mimořádně se hodí na vykrajování jablek, paprik, okrajování brambor.

nůž na pečivo

Dlouhá a úzká čepel (20-30 cm) se zoubky, které mouhou být různě velké nebo různě daleko od sebe, kombinovat menší a větší zoubky. Hodí se na krájení veky, chleba, rozkrajování housky. Zoubky nebo vlnoska na ostří pomáhá se zakrojit do pečivo.

vykosťovací nůž

Zřejmě nejméně často používané v domácích podmínkách. Jedná se o štíhlý, lehce nahoru zvednutí nůž. Jsou tenké a ohebné. Použijete je na filetování a vykošťování. Jsou mimořádné obratné, snadno můžete změnit směr řezu. Protože jsou pružné, výborně kopírují tvar kosti a vyřežete maximum masa s minimem odpadu.

Pokud si kupujete svoje první kuchařské nože, můžeme vám doporučit svatou trojici, jeden šéfkuchařský nůž, jeden na zeleninu a jeden univerzální nůž na maso. Až teprve si budete dokupovat další nože, můžete si koupit filetovací nůž, nůž na pečivo a další speciality.

Materiály

Pro čepel se používá uhlíková ocel, nerezová ocel, damašková ocel, keramika.

  • Uhlíková ocel je dnes spíše minulost. Je velmi náchylná na reznutí, například po kontaktu s citronem nebo jablkem rezne velmi rychle. Pro kontakt s potravinami se příliš nehodí.
  • Nerezová ocel je tvrdší, hůře se brousí, ale ostří vydrží déle v kondici. Pro nože do kuchyně je to vynikající volba a současně je to asi nejběžnější materiál, se kterým se setkáte. Nerezových ocelí však nepřeberně druhů. Bohužel mnoho výrobců a dokonce i solidních u kuchyňských nožů použitou ocel nespecifikuje. Pokud ji známe, tak vám u nožů její nejdůležitější vlastnosti popisujeme.
  • Damašková ocel vzniká kovářským svařením mnoha plátků oceli, kdy je možné kombinovat i různé druhy. Teoreticky vzniká ocel, která je tvrdá, ostří vydrží dlouho, ale zároveň pevná. Dnes již však mohou díky práškové metalurgii vznikat i nerezové oceli velmi kvalitní a damašková ocel je zajímavá spíše pro svůj unikátní design.

Velmi často se kuchyňský nůž vybírá podle čepele (tvaru, materiálu, tvrdosti...), ale přitom největší kontakt během řezání a krájení máte s rukojetí. Musí být pohodlná, bezpečná, ale také příjemná na držení. Na její kvalitě závisí spolehlivost držení a únava, pokud krájíte delší dobu.

Kuchyňské nože se dostávají do kontaktu s potravinami a to jak syrovými, tak i hotovými. Proto je důležité aby jeho rukojeť byla hygienická a snadno omyvatelná, nedržely se na ní bakterie.

Během vaření se často nože oplachují. Proto musí vlhkost dobře snášet a samozřejmě mít i adekvátní životnost. U rukojeti se v minulosti používalo nejčastěji dřevo, je příjemné do ruky, ale z výše uvedených důvodů je dnes používáno vyjímečně a spíše u méně kvalitních nožů.

Rukojeť má ochranné prvky, které omezují sklouznutí prstů na čepel a podporují dobré držení nože. Břicho střenky zpravidla má vybrání na prsty. Může mít i žebrování. Ideální tvar je oválný nebo zaoblený obdélníkový průřez, případně i kónické rukojeti.

Materiál rukojetí kuchyňských nožů

  • kov: se objevuje většinou až u nožů vyšší třídy, výrobně je to problematický materiál, který se vždy promítne do ceny. Kov může být: hliník, ocel, bronz, mosaz, hliník, nikl, titan .... Kovová rukojeť mí výbornou životnost, jsou hygienické, dobře omyvatelné, ale zároveň mokré více kloužou.
  • syntetické materiály: jedná se o obrovské množství více či méně praktických materiálů, které se hodí pro výrobu nožů, respektive jejich rukojetí. Jedná se o různé plasty, micartu, syntetické pryskyřice, ABS, G-10, lamináty, pryž, nylon.....
    Jsou velmi vhodné, dobře obrobitelné, cenově často zajímavé, vynikají funkčními vlastnostmi, jsou hygienické, dobře omyvatelné, dobře se drží, výborně odolávají vlhkosti a často se i dobře drží.
  • dřevo: je stále některými uživateli oblíbené, protože se příjemně drží a je to přírodní materiál. Ale do kuchyně se nehodí, pro profesionální využití už vůbec ne. Je porézní a saje tekutiny. V kuchyni se často setkáváte s krví a ta se z porézního materiálu nedá dostat. Takže je dřevo nehygienické. A navíc při častém kontaktu s vodou má i nižší životnost. Doporučujeme v případě kuchařských nožů určitě zvolit pro rukojeť jiný materiál.

Můžeme vám doporučit kuchařské nože podle vašich potřeb. Pokud jdete nekompromisně po funkčnosti a vzhled vás tolik neoslovuje, doporučujeme Cold Steel. Pokud si potrpíte na kvalitu a super vzhled, Boker je to pravé pro vás. Pro milovníky kvality a pěkného designu, ale i vysoké kvality jsou ideální kuchyňské nože Wüsthof. A pokud hledáte nejlepší poměr kvalita/cena, jednoznačnou volbou by pro vás měl být Victorinox.