Kuchyňské nože
Nůž je prastarý nástroj, který si postupem času podle konstrukce, svých vlastností a země výroby vytvořil mnoho kategorií. Jedny z nejrozšířenějších jsou kuchyňské nože, které najdou uplatnění jednak v každé domácnosti, ale i v profesionálních kuchyních. Protože si zakládáme na kvalitě, spolehněte se, že naše nože vydrží dlouho ostré a jen tak je něco neztupí.
Oblíbené značky
Produkty
Wusthof Ikon Nůž na zeleninu 12 cm
4 219 Kč
-15 %
3 586 Kč
Wusthof Classic Ikon Nůž na rajčata 14 cm
3 159 Kč
-15 %
2 685 Kč
Přidat 'Wusthof Classic Ikon Nůž na rajčata 14 cm' k porovnání
Wusthof Blok na nože Classic White 6 ks verze…
13 229 Kč
-15 %
11 245 Kč
Přidat 'Wusthof Blok na nože Classic White 6 ks verze Santoku' k porovnání
Wusthof Blok s noži Classic Ikon 7 dílů
15 879 Kč
-15 %
13 497 Kč
Přidat 'Wusthof Blok s noži Classic Ikon 7 dílů' k porovnání
Wusthof Blok s noži Classic 5 dílů černý
11 899 Kč
-15 %
10 114 Kč
Přidat 'Wusthof Blok s noži Classic 5 dílů černý' k porovnání
Victorinox Blok s 8 noži Swiss Classic
7 290 Kč
-20 %
5 832 Kč
Wusthof Blok Classic s noži 7 dílů tmavý
12 429 Kč
-15 %
10 565 Kč
Přidat 'Wusthof Blok Classic s noži 7 dílů tmavý' k porovnání
Wusthof Nůž steakový Amici 12 cm
4 239 Kč
-15 %
3 603 Kč
Wusthof Gourmet Sada steakových nožů 6 ks
3 949 Kč
-15 %
3 357 Kč
Přidat 'Wusthof Gourmet Sada steakových nožů 6 ks' k porovnání
Wusthof Epicure Nůž na steaky 12 cm
2 949 Kč
-15 %
2 507 Kč
Cold Steel Tuhý vykosťovací nůž (Commercial…
590 Kč
-15 %
502 Kč
Přidat 'Cold Steel Tuhý vykosťovací nůž (Commercial Series)' k porovnání
Cold Steel Pružný vykosťovací nůž (Commercial…
590 Kč
-15 %
502 Kč
Přidat 'Cold Steel Pružný vykosťovací nůž (Commercial Series)' k porovnání
Cold Steel Velký stahovací nůž (Commercial Series)
690 Kč
-15 %
587 Kč
Přidat 'Cold Steel Velký stahovací nůž (Commercial Series)' k porovnání
Cold Steel 8" Filetovací nůž s pouzdrem…
790 Kč
-15 %
672 Kč
Přidat 'Cold Steel 8" Filetovací nůž s pouzdrem (Commercial Series)' k porovnání
Cold Steel 6" Filetovací nůž s pouzdrem…
590 Kč
-15 %
502 Kč
Přidat 'Cold Steel 6" Filetovací nůž s pouzdrem (Commercial Series)' k porovnání
Cold Steel Pružný prohnutý vykosťovací nůž…
590 Kč
-15 %
502 Kč
Přidat 'Cold Steel Pružný prohnutý vykosťovací nůž (Commercial Series)' k porovnání
Cold Steel Scimitar nůž (Commercial Series)
890 Kč
-15 %
757 Kč
Přidat 'Cold Steel Scimitar nůž (Commercial Series)' k porovnání
Cold Steel Sekáček (Commercial Series)
1 690 Kč
-15 %
1 437 Kč
Cold Steel Řeznický nůž (Commercial Series)
790 Kč
-15 %
672 Kč
Přidat 'Cold Steel Řeznický nůž (Commercial Series)' k porovnání
Cold Steel Tuhý prohnutý vykosťovací nůž…
590 Kč
-15 %
502 Kč
Přidat 'Cold Steel Tuhý prohnutý vykosťovací nůž (Commercial Series)' k porovnání
Cold Steel Set 6 Steakových nožů (Kitchen…
1 790 Kč
-15 %
1 522 Kč
Přidat 'Cold Steel Set 6 Steakových nožů (Kitchen Classics)' k porovnání
Wusthof Classic White Nůž na steak 12 cm
1 989 Kč
-15 %
1 691 Kč
Přidat 'Wusthof Classic White Nůž na steak 12 cm' k porovnání
Wusthof Classic Ikon Créme Nůž na steak 12 cm
2 629 Kč
-15 %
2 235 Kč
Přidat 'Wusthof Classic Ikon Créme Nůž na steak 12 cm' k porovnání
Wusthof Classic Nůž filetovací na ryby 16 cm
2 359 Kč
-15 %
2 005 Kč
Přidat 'Wusthof Classic Nůž filetovací na ryby 16 cm' k porovnání
Victorinox Nůž filetovací Grand Maître 20 cm
3 690 Kč
-20 %
2 952 Kč
Přidat 'Victorinox Nůž filetovací Grand Maître 20 cm' k porovnání
Victorinox Nůž filetovací Swiss Classic 16 cm
829 Kč
-20 %
663 Kč
Přidat 'Victorinox Nůž filetovací Swiss Classic 16 cm' k porovnání
Wusthof Nůž vykosťovací Classic Ikon 14 cm
3 159 Kč
-15 %
2 685 Kč
Přidat 'Wusthof Nůž vykosťovací Classic Ikon 14 cm' k porovnání
Victorinox Nůž vykosťovací Fibrox 15 cm
639 Kč
-20 %
511 Kč
Přidat 'Victorinox Nůž vykosťovací Fibrox 15 cm' k porovnání
Victorinox Nůž vykosťovací Swiss Classic 15 cm
949 Kč
-20 %
759 Kč
Přidat 'Victorinox Nůž vykosťovací Swiss Classic 15 cm' k porovnání
Wusthof Classic Nůž na uzeniny 14 cm
2 359 Kč
-15 %
2 005 Kč
Wusthof Classic Nůž Chai Dao 17 cm, výbrus
3 419 Kč
-15 %
2 906 Kč
Přidat 'Wusthof Classic Nůž Chai Dao 17 cm, výbrus' k porovnání
Wusthof Classic Nůž Chai Dao 17 cm
3 159 Kč
-15 %
2 685 Kč
Wusthof Santoku Classic Ikon Créme 17 cm
3 949 Kč
-15 %
3 357 Kč
Přidat 'Wusthof Santoku Classic Ikon Créme 17 cm' k porovnání
Wusthof Classic Nůž kuchařský 14 cm
2 359 Kč
-15 %
2 005 Kč
Wusthof Gourmet Nůž kuchařský 23 cm
Doporučujeme!
1 989 Kč
-15 %
1 691 Kč
Wusthof Gourmet Nůž kuchařský 18 cm
1 859 Kč
-15 %
1 580 Kč
Kvalitní kuchyňské nože jsou základ domácnosti
Kuchařských nožů najdete nepřebernou nabídku, v každém supermarketu najdete čínské noname nože za pár korun. Ale proč kuchaři kupují a používají nože kvalitnější?
Jde jednak o tvar a vyvážení. S dobrým nožem se tolik nenadřete, práce vám jde lépe od ruky a neunavíte se. A pak samozřejmě o materiál čepele, který dělá většinu ceny kuchařského nože.
Levný kuchyňský nůž je neustále tupý, špatně se brousí a ostří nedrží. Kvalitní kuchyňský nůž toho nařeže mnohem více, než se ztupí a snadno ho nabrousíte. Vždy vyrobený z nerezové oceli.
Dražší nože jsou kované, pevnější a při práci stabilnější. Solidní šéfkuchařský nůž stojí cca od 1000 Kč výše. Zeleninové a menší nože mohou být samozřejmě i levnější. Obecně se věří, že mezi nejkvalitnější, nejlepší a nejostřejší nože patří ty japonské. Kromě mimořádné kvality a odolnosti se pyšní ještě nádherným vzhledem.
Co se týká výbrusu, nemusíte si s ním dělat starosti. U kuchyňských nožů najdete prakticky ve 100% buď plochý nebo částečně plochý výbrus.
- Plochý výbrus znamená, že od hřbetu nože směrem k ostří s čepel lineárně zužuje až po fazetu (skutečné ostří, které brousíte). Je to perfektní volba ně krájení, řezání. Ideální kombinace mezi schopností řezu a odolností. V kuchyni se používá prakticky u všech menších nožů.
- Částečně plochý výbrus znamená, že pod hřbetem je část nože, která se nezužuje a na ni pak navazuje plochý výbrus. Tento typ se používá u větších nožů, kdy se zvyšuje odolnost a pevnost, stabilita nože.
Druhy kuchyňských nožů
šéfkuchařský nůž
Nejuniverzálnější, nepraktičtější a zřejmě nejběžnější nůž, který nechybí v žádné kuchyni. Bez něj nemůžete být.
Použijete ho na řezání masa, cibule i zeleniny. Jedná se o velký (čepel 20-30 cm), vysoký nůž. Ostří je lehce prohnuté pro krájení cibule nebo bylinek kolebkovým způsobem. Má pevnou, odolnou konstrukci. Někdy je u něj využitý částečně plochý výbrus.
plátkovací nůž
Je obdobné velikosti jako šéfkuchařský nůž, ale je výrazně štíhlejší, má nižší profil od hřbetu k ostří. Používá se na plátkování masa, porcování a to jak syrového, tak i pečeného.
nůž na zeleninu a ovoce
Menší velikost, má hladké a rovné ostří a špičku směrem dolů. Hodí se obecně pro krájení zeleniny, na pórek, mrkev... Je menší a obratný. Mimořádně se hodí na vykrajování jablek, paprik, okrajování brambor.
nůž na pečivo
Dlouhá a úzká čepel (20-30 cm) se zoubky, které mouhou být různě velké nebo různě daleko od sebe, kombinovat menší a větší zoubky. Hodí se na krájení veky, chleba, rozkrajování housky. Zoubky nebo vlnoska na ostří pomáhá se zakrojit do pečivo.
vykosťovací nůž
Zřejmě nejméně často používané v domácích podmínkách. Jedná se o štíhlý, lehce nahoru zvednutí nůž. Jsou tenké a ohebné. Použijete je na filetování a vykošťování. Jsou mimořádné obratné, snadno můžete změnit směr řezu. Protože jsou pružné, výborně kopírují tvar kosti a vyřežete maximum masa s minimem odpadu.
Pokud si kupujete svoje první kuchařské nože, můžeme vám doporučit svatou trojici, jeden šéfkuchařský nůž, jeden na zeleninu a jeden univerzální nůž na maso. Až teprve si budete dokupovat další nože, můžete si koupit filetovací nůž, nůž na pečivo a další speciality.
Materiály
Pro čepel se používá uhlíková ocel, nerezová ocel, damašková ocel, keramika.
- Uhlíková ocel je dnes spíše minulost. Je velmi náchylná na reznutí, například po kontaktu s citronem nebo jablkem rezne velmi rychle. Pro kontakt s potravinami se příliš nehodí.
- Nerezová ocel je tvrdší, hůře se brousí, ale ostří vydrží déle v kondici. Pro nože do kuchyně je to vynikající volba a současně je to asi nejběžnější materiál, se kterým se setkáte. Nerezových ocelí však nepřeberně druhů. Bohužel mnoho výrobců a dokonce i solidních u kuchyňských nožů použitou ocel nespecifikuje. Pokud ji známe, tak vám u nožů její nejdůležitější vlastnosti popisujeme.
- Damašková ocel vzniká kovářským svařením mnoha plátků oceli, kdy je možné kombinovat i různé druhy. Teoreticky vzniká ocel, která je tvrdá, ostří vydrží dlouho, ale zároveň pevná. Dnes již však mohou díky práškové metalurgii vznikat i nerezové oceli velmi kvalitní a damašková ocel je zajímavá spíše pro svůj unikátní design.
Velmi často se kuchyňský nůž vybírá podle čepele (tvaru, materiálu, tvrdosti...), ale přitom největší kontakt během řezání a krájení máte s rukojetí. Musí být pohodlná, bezpečná, ale také příjemná na držení. Na její kvalitě závisí spolehlivost držení a únava, pokud krájíte delší dobu.
Kuchyňské nože se dostávají do kontaktu s potravinami a to jak syrovými, tak i hotovými. Proto je důležité aby jeho rukojeť byla hygienická a snadno omyvatelná, nedržely se na ní bakterie.
Během vaření se často nože oplachují. Proto musí vlhkost dobře snášet a samozřejmě mít i adekvátní životnost. U rukojeti se v minulosti používalo nejčastěji dřevo, je příjemné do ruky, ale z výše uvedených důvodů je dnes používáno vyjímečně a spíše u méně kvalitních nožů.
Rukojeť má ochranné prvky, které omezují sklouznutí prstů na čepel a podporují dobré držení nože. Břicho střenky zpravidla má vybrání na prsty. Může mít i žebrování. Ideální tvar je oválný nebo zaoblený obdélníkový průřez, případně i kónické rukojeti.
Materiál rukojetí kuchyňských nožů
- kov: se objevuje většinou až u nožů vyšší třídy, výrobně je to problematický materiál, který se vždy promítne do ceny. Kov může být: hliník, ocel, bronz, mosaz, hliník, nikl, titan .... Kovová rukojeť mí výbornou životnost, jsou hygienické, dobře omyvatelné, ale zároveň mokré více kloužou.
- syntetické materiály: jedná se o obrovské množství více či méně praktických materiálů, které se hodí pro výrobu nožů, respektive jejich rukojetí. Jedná se o různé plasty, micartu, syntetické pryskyřice, ABS, G-10, lamináty, pryž, nylon.....
Jsou velmi vhodné, dobře obrobitelné, cenově často zajímavé, vynikají funkčními vlastnostmi, jsou hygienické, dobře omyvatelné, dobře se drží, výborně odolávají vlhkosti a často se i dobře drží. - dřevo: je stále některými uživateli oblíbené, protože se příjemně drží a je to přírodní materiál. Ale do kuchyně se nehodí, pro profesionální využití už vůbec ne. Je porézní a saje tekutiny. V kuchyni se často setkáváte s krví a ta se z porézního materiálu nedá dostat. Takže je dřevo nehygienické. A navíc při častém kontaktu s vodou má i nižší životnost. Doporučujeme v případě kuchařských nožů určitě zvolit pro rukojeť jiný materiál.
Můžeme vám doporučit kuchařské nože podle vašich potřeb. Pokud jdete nekompromisně po funkčnosti a vzhled vás tolik neoslovuje, doporučujeme Cold Steel. Pokud si potrpíte na kvalitu a super vzhled, Boker je to pravé pro vás. Pro milovníky kvality a pěkného designu, ale i vysoké kvality jsou ideální kuchyňské nože Wüsthof. A pokud hledáte nejlepší poměr kvalita/cena, jednoznačnou volbou by pro vás měl být Victorinox.