Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
Outdoorový obchod s.r.o. Menu

Kuchyňské nože

Nůž je prastarý nástroj, který si postupem času podle konstrukce, svých vlastností a země výroby vytvořil mnoho kategorií. Jedny z nejrozšířenějších jsou kuchyňské nože, které najdou uplatnění jednak v každé domácnosti, ale i v profesionálních kuchyních. Protože si zakládáme na kvalitě, spolehněte se, že naše nože vydrží dlouho ostré a jen tak je něco neztupí.

Zobrazit více

Filtrování podle parametrů

Cena (Kč)

-

Váha (g)

- g

Výrobci

Materiál čepele

Délka čepele (mm)

Rukojeť

Extra

Produkty

Boker Nůž univerzální Forge 11 cm

Boker Nůž univerzální Forge 11 cm
Boker Nůž univerzální Forge 11 cm: univerzální nůž pro práci v kuchyni. Délka čepele je 11 cm. Čepel...

Boker Nůž kuchyňský Forge 9 cm

Boker Nůž kuchyňský Forge 9 cm
Boker Nůž kuchyňský Wood 9 cm: univerzální  nůž nůž vhodný na krájení ovoce a zeleniny, bylinek a podobně.Délka...

Boker Nůž na porcování masa Forge Wood 20 cm

Boker Nůž na porcování masa Forge Wood 20 cm
Boker Nůž na porcování masa Forge Wood 20 cm: nůž vhodný na porcování masa a ryb. Lze ale využít i na...

Wusthof Performer Nůž Santoku 17 cm

Wusthof Performer Nůž Santoku 17 cm
Wusthof Performer Nůž Santoku 17 cm : je unikátní a designově hodně vyvedený univerzální šéfkuchařský...

Victorinox Nůž na chleba Wood 21 cm

Victorinox Nůž na chleba Wood 21 cm
Victorinox Nůž na chleba Wood 21 cm: kuchyňský nůž s vlnkovaným ostřím určený pro krájení chleba a dalšího...

Victorinox Sada kuchyňských nožů Wood 2 ks

Victorinox Sada kuchyňských nožů Wood 2 ks
Victorinox Sada kuchyňských nožů Wood 2 kusy: je sada dvou kuchyňských nožů. Menší s čepelí 15 cm využijete...

Victorinox Sada na porcování Wood 2 ks

Victorinox Sada na porcování Wood 2 ks
Victorinox Sada na porcování  Wood 2 ks: sada nože a vidličky na porcování a servírování masa. Oba kousky...

Gerber Controller Fillet Salt

Gerber Controller Fillet Salt
Filetovací nůž Controller Fillet Salt Gerber: Filetovací nůž pro rybáře, který vám usnadní práci při...

Wusthof Classic Nůž na chleba 20 cm

Wusthof Classic Nůž na chleba 20 cm
Wusthof Classic Nůž na chleba 20 cm: nůž s vroubkovaným ostřím na chleba, křupavé pečivo či dorty.Délka...

Wusthof Classic Nůž na chleba 23 cm

Wusthof Classic Nůž na chleba 23 cm
Wusthof Classic Nůž na chleba 23 cm: nůž s vroubkovaným ostřím na chleba, křupavé pečivo či dorty.Délka...

Wusthof Classic Ikon créme Nůž na zeleninu 9 cm

Wusthof Classic Ikon créme Nůž na zeleninu 9 cm
Wusthof Classic Ikon créme Nůž na zeleninu 9 cm: univerzální nůž na krájení a čištění zeleniny, rozmělnění...

Wusthof Classic Ikon créme Nůž na zeleninu 8 cm

Wusthof Classic Ikon créme Nůž na zeleninu 8 cm
Wusthof Classic Ikon créme Nůž na zeleninu 8 cm: nůž s rovným ostřím pro snadné krájení, loupání, sekání...

Wusthof Ikon Nůž na zeleninu 12 cm

Wusthof Ikon Nůž na zeleninu 12 cm
Wusthof Ikon Nůž na zeleninu 12 cm: univerzální nůž se dřevěnými střenkami pro kuchaře, který použijete...

Wusthof Gourmet Nůž na zeleninu 12 cm

Wusthof Gourmet Nůž na zeleninu 12 cm
Wusthof Gourmet Nůž na zeleninu 12 cm: univerzální nůž na krájení a čištění zeleniny, na bylinky, dá...

Wusthof Nůž na zeleninu Classic Ikon 12 cm

Wusthof Nůž na zeleninu Classic Ikon 12 cm
Wusthof Nůž na zeleninu Classic Ikon 12 cm: nůž na krájení a loupání zeleniny, na bylinky a podobně.Délka...

Wusthof Nůž na zeleninu Classic Ikon 8 cm

Wusthof Nůž na zeleninu Classic Ikon 8 cm
Wusthof Nůž na zeleninu Classic Ikon 8 cm: nůž na krájení a loupání zeleniny.Délka čepele je 8 cm. Ostří...

Wusthof Blok Classic Ikon s noži 8 dílů

Wusthof Blok Classic Ikon s noži 8 dílů
Wusthof Blok Classic Ikon s noži 8 dílů: 8 dílná sada nožů v bloku z jasanového dřeva. Sada obsahuje:Nůž...

Wusthof Blok s noži Classic 5 dílů černý

Wusthof Blok s noži Classic 5 dílů černý
Wusthof Blok s noži Classic 5 dílů černý: 5ti dílná sada do kuchyně, která obsahuje různé druhy nožů:Nůž...

Victorinox Blok s 8 noži Swiss Classic

Victorinox Blok s 8 noži Swiss Classic
Victorinox Blok s 8 noži Swiss Classic: 8dílná sada do kuchyně, která obsahuje různé druhy nožů:nůž na...

Wusthof Blok Classic s noži 7 dílů tmavý

Wusthof Blok Classic s noži 7 dílů tmavý
Wusthof Blok Classic s noži 7 dílů tmavý: 7dílná sada do kuchyně, která obsahuje různé druhy nožů:Nůž...

Cold Steel Tuhý vykosťovací nůž (Commercial…

Cold Steel Tuhý vykosťovací nůž (Commercial Series)
Cold Steel Tuhý vykosťovací nůž (Commercial Series): Tuhý nůž na vykosťování od americké firmy Cold Steel....

Cold Steel Pružný vykosťovací nůž (Commercial…

Cold Steel Pružný vykosťovací nůž (Commercial Series)
Cold Steel Pružný vykosťovací nůž (Commercial Series): Velmi pružný vykosťovací nůž od americké firmy...

Cold Steel Velký stahovací nůž (Commercial Series)

Cold Steel Velký stahovací nůž (Commercial Series)
Cold Steel Velký stahovací nůž (Commercial Series): Velký řeznický stahovací nůž od americké firmy Cold...

Cold Steel 8" Filetovací nůž s pouzdrem…

Cold Steel 8" Filetovací nůž s pouzdrem (Commercial Series)
Cold Steel 8" Filetovací nůž s pouzdrem (Commercial Series): Příprava ryb a jejich filetování, je specifická...

Cold Steel 6" Filetovací nůž s pouzdrem…

Cold Steel 6" Filetovací nůž s pouzdrem (Commercial Series)
Cold Steel 6" Filetovací nůž s pouzdrem (Commercial Series): Příprava ryb a jejich filetování, je specifická...

Cold Steel Pružný prohnutý vykosťovací nůž…

Cold Steel Pružný prohnutý vykosťovací nůž (Commercial Series)
Cold Steel Scimitar nůž (Commercial Series): Prohnutý vykosťovací nůž, který slouží především k oddělování...

Cold Steel Scimitar nůž (Commercial Series)

Cold Steel Scimitar nůž (Commercial Series)
Cold Steel Scimitar nůž (Commercial Series): jedná se o velký zakřivený řeznický nůž, s čepelí o délce...

Cold Steel Sekáček (Commercial Series)

Cold Steel Sekáček (Commercial Series)
Cold Steel Sekáček (Commercial Series): jedná se o robustní, odolný a těžký sekáček na maso, s kovovou...

Cold Steel Řeznický nůž (Commercial Series)

Cold Steel Řeznický nůž (Commercial Series)
Cold Steel Řeznický nůž (Commercial Series): Nůž je svým tvarem navržený pro k bourání, porcování a vykrajování...

Cold Steel Tuhý prohnutý vykosťovací nůž…

Cold Steel Tuhý prohnutý vykosťovací nůž (Commercial Series)
Cold Steel Tuhý prohnutý vykosťovací nůž (Commercial Series): Tuhý vykosťovací nůž s prohnutou čepelí,...

Cold Steel Set 6 Steakových nožů (Kitchen…

Cold Steel Set 6 Steakových nožů (Kitchen Classics)
Cold Steel Set 6 Steakových nožů (Kitchen Classics): Praktická sada 6 steakových nožů s zubatým ostřím,...

Wusthof Classic Ikon Créme Nůž na steak 12 cm

Wusthof Classic Ikon Créme Nůž na steak 12 cm
Wusthof Classic Ikon Créme Nůž na steak 12 cm  : je elegantní steakový nůž, který se hodí pro krájení...

Wusthof Classic Ikon Nůž filetovací 18 cm

Wusthof Classic Ikon Nůž filetovací 18 cm
Wusthof Classic Ikon Nůž filetovací 18 cm : je filetovací nůž, který použijete pro zpracování ryb, Hodí...

Victorinox Nůž filetovací Grand Maître 20 cm

Victorinox Nůž filetovací Grand Maître 20 cm
Victorinox Nůž filetovací Grand Maître 20 cm: je kovaný filetovací nůž. Je určený pro filetování ryb,...

Wusthof Gourmet Nůž vykosťovací 14 cm

Wusthof Gourmet Nůž vykosťovací 14 cm
Wusthof Gourmet Nůž vykosťovací 14 cm : je vykosťovací nůž, který použijete na vyřezávání masa, odřezávání...

Wusthof Classic Nůž vykosťovací 16 cm

Wusthof Classic Nůž vykosťovací 16 cm
Wusthof Classic Nůž vykosťovací 16 cm : je vykosťovací nůž, který použijete na vyřezávání masa, odřezávání...

Kvalitní kuchyňské nože jsou základ domácnosti

Kuchařských nožů najdete nepřebernou nabídku, v každém supermarketu najdete čínské noname nože za pár korun. Ale proč kuchaři kupují a používají nože kvalitnější?

Jde jednak o tvar a vyvážení. S dobrým nožem se tolik nenadřete, práce vám jde lépe od ruky a neunavíte se. A pak samozřejmě o materiál čepele, který dělá většinu ceny kuchařského nože.

Levný kuchyňský nůž je neustále tupý, špatně se brousí a ostří nedrží. Kvalitní kuchyňský nůž toho nařeže mnohem více, než se ztupí a snadno ho nabrousíte. Vždy vyrobený z nerezové oceli.

Dražší nože jsou kované, pevnější a při práci stabilnější. Solidní šéfkuchařský nůž stojí cca od 1000 Kč výše. Zeleninové a menší nože mohou být samozřejmě i levnější. Obecně se věří, že mezi nejkvalitnější, nejlepší a nejostřejší nože patří ty japonské. Kromě mimořádné kvality a odolnosti se pyšní ještě nádherným vzhledem.

Co se týká výbrusu, nemusíte si s ním dělat starosti. U kuchyňských nožů najdete prakticky ve 100% buď plochý nebo částečně plochý výbrus.

  • Plochý výbrus znamená, že od hřbetu nože směrem k ostří s čepel lineárně zužuje až po fazetu (skutečné ostří, které brousíte). Je to perfektní volba ně krájení, řezání. Ideální kombinace mezi schopností řezu a odolností. V kuchyni se používá prakticky u všech menších nožů.
  • Částečně plochý výbrus znamená, že pod hřbetem je část nože, která se nezužuje a na ni pak navazuje plochý výbrus. Tento typ se používá u větších nožů, kdy se zvyšuje odolnost a pevnost, stabilita nože.

Druhy kuchyňských nožů

šéfkuchařský nůž

Nejuniverzálnější, nepraktičtější a zřejmě nejběžnější nůž, který nechybí v žádné kuchyni. Bez něj nemůžete být.
Použijete ho na řezání masa, cibule i zeleniny. Jedná se o velký (čepel 20-30 cm), vysoký nůž. Ostří je lehce prohnuté pro krájení cibule nebo bylinek kolebkovým způsobem. Má pevnou, odolnou konstrukci. Někdy je u něj využitý částečně plochý výbrus.

plátkovací nůž

Je obdobné velikosti jako šéfkuchařský nůž, ale je výrazně štíhlejší, má nižší profil od hřbetu k ostří. Používá se na plátkování masa, porcování a to jak syrového, tak i pečeného.

nůž na zeleninu a ovoce

Menší velikost, má hladké a rovné ostří a špičku směrem dolů. Hodí se obecně pro krájení zeleniny, na pórek, mrkev... Je menší a obratný. Mimořádně se hodí na vykrajování jablek, paprik, okrajování brambor.

nůž na pečivo

Dlouhá a úzká čepel (20-30 cm) se zoubky, které mouhou být různě velké nebo různě daleko od sebe, kombinovat menší a větší zoubky. Hodí se na krájení veky, chleba, rozkrajování housky. Zoubky nebo vlnoska na ostří pomáhá se zakrojit do pečivo.

vykosťovací nůž

Zřejmě nejméně často používané v domácích podmínkách. Jedná se o štíhlý, lehce nahoru zvednutí nůž. Jsou tenké a ohebné. Použijete je na filetování a vykošťování. Jsou mimořádné obratné, snadno můžete změnit směr řezu. Protože jsou pružné, výborně kopírují tvar kosti a vyřežete maximum masa s minimem odpadu.

Pokud si kupujete svoje první kuchařské nože, můžeme vám doporučit svatou trojici, jeden šéfkuchařský nůž, jeden na zeleninu a jeden univerzální nůž na maso. Až teprve si budete dokupovat další nože, můžete si koupit filetovací nůž, nůž na pečivo a další speciality.

Materiály

Pro čepel se používá uhlíková ocel, nerezová ocel, damašková ocel, keramika.

  • Uhlíková ocel je dnes spíše minulost. Je velmi náchylná na reznutí, například po kontaktu s citronem nebo jablkem rezne velmi rychle. Pro kontakt s potravinami se příliš nehodí.
  • Nerezová ocel je tvrdší, hůře se brousí, ale ostří vydrží déle v kondici. Pro nože do kuchyně je to vynikající volba a současně je to asi nejběžnější materiál, se kterým se setkáte. Nerezových ocelí však nepřeberně druhů. Bohužel mnoho výrobců a dokonce i solidních u kuchyňských nožů použitou ocel nespecifikuje. Pokud ji známe, tak vám u nožů její nejdůležitější vlastnosti popisujeme.
  • Damašková ocel vzniká kovářským svařením mnoha plátků oceli, kdy je možné kombinovat i různé druhy. Teoreticky vzniká ocel, která je tvrdá, ostří vydrží dlouho, ale zároveň pevná. Dnes již však mohou díky práškové metalurgii vznikat i nerezové oceli velmi kvalitní a damašková ocel je zajímavá spíše pro svůj unikátní design.

Velmi často se kuchyňský nůž vybírá podle čepele (tvaru, materiálu, tvrdosti...), ale přitom největší kontakt během řezání a krájení máte s rukojetí. Musí být pohodlná, bezpečná, ale také příjemná na držení. Na její kvalitě závisí spolehlivost držení a únava, pokud krájíte delší dobu.

Kuchyňské nože se dostávají do kontaktu s potravinami a to jak syrovými, tak i hotovými. Proto je důležité aby jeho rukojeť byla hygienická a snadno omyvatelná, nedržely se na ní bakterie.

Během vaření se často nože oplachují. Proto musí vlhkost dobře snášet a samozřejmě mít i adekvátní životnost. U rukojeti se v minulosti používalo nejčastěji dřevo, je příjemné do ruky, ale z výše uvedených důvodů je dnes používáno vyjímečně a spíše u méně kvalitních nožů.

Rukojeť má ochranné prvky, které omezují sklouznutí prstů na čepel a podporují dobré držení nože. Břicho střenky zpravidla má vybrání na prsty. Může mít i žebrování. Ideální tvar je oválný nebo zaoblený obdélníkový průřez, případně i kónické rukojeti.

Materiál rukojetí kuchyňských nožů

  • kov: se objevuje většinou až u nožů vyšší třídy, výrobně je to problematický materiál, který se vždy promítne do ceny. Kov může být: hliník, ocel, bronz, mosaz, hliník, nikl, titan .... Kovová rukojeť mí výbornou životnost, jsou hygienické, dobře omyvatelné, ale zároveň mokré více kloužou.
  • syntetické materiály: jedná se o obrovské množství více či méně praktických materiálů, které se hodí pro výrobu nožů, respektive jejich rukojetí. Jedná se o různé plasty, micartu, syntetické pryskyřice, ABS, G-10, lamináty, pryž, nylon.....
    Jsou velmi vhodné, dobře obrobitelné, cenově často zajímavé, vynikají funkčními vlastnostmi, jsou hygienické, dobře omyvatelné, dobře se drží, výborně odolávají vlhkosti a často se i dobře drží.
  • dřevo: je stále některými uživateli oblíbené, protože se příjemně drží a je to přírodní materiál. Ale do kuchyně se nehodí, pro profesionální využití už vůbec ne. Je porézní a saje tekutiny. V kuchyni se často setkáváte s krví a ta se z porézního materiálu nedá dostat. Takže je dřevo nehygienické. A navíc při častém kontaktu s vodou má i nižší životnost. Doporučujeme v případě kuchařských nožů určitě zvolit pro rukojeť jiný materiál.

Můžeme vám doporučit kuchařské nože podle vašich potřeb. Pokud jdete nekompromisně po funkčnosti a vzhled vás tolik neoslovuje, doporučujeme Cold Steel. Pokud si potrpíte na kvalitu a super vzhled, Boker je to pravé pro vás. Pro milovníky kvality a pěkného designu, ale i vysoké kvality jsou ideální kuchyňské nože Wüsthof. A pokud hledáte nejlepší poměr kvalita/cena, jednoznačnou volbou by pro vás měl být Victorinox.

Nahoru