Šéfkuchařské nože
Pokud si chcete dopřát jeden kvalitní nůž, doporučíme vám právě kuchařský nůž. Je to mimořádně univerzální nástroj, který kuchař používá dnes a denně a krájí s ním cibuli, zeleninu, stejně tak jako porcuje nebo plátkuje maso.
Oblíbené značky
Filtrování podle parametrů
Výrobci
Materiál čepele
Délka čepele (mm)
Rukojeť
Extra
Produkty
Victorinox Nůž kuchařský Swiss Classic 22 cm

1 390 Kč
-15 %
1 182 Kč
Přidat 'Victorinox Nůž kuchařský Swiss Classic 22 cm' k porovnání
Victorinox Nůž kuchařský Swiss Classic 20 cm

1 590 Kč
-15 %
1 352 Kč
Přidat 'Victorinox Nůž kuchařský Swiss Classic 20 cm' k porovnání
Victorinox Nůž kuchařský Swiss Classic 19 cm

1 190 Kč
-15 %
1 012 Kč
Přidat 'Victorinox Nůž kuchařský Swiss Classic 19 cm' k porovnání
Nože pro kuchaře jsou všestranní pomocníci
Základ každé kuchyně. U profesionálních kuchařů je velmi oblíbený a často používaný. Je to základní nůž, bez něj nemůžete být. Velký, robustní a rozměrný kuchařský nůž, který se původně používal na porcování masa, oddělování od kostí a kloubů. Ale díky své univerzalitě se dnes naprosto běžně používá na krájení zeleniny, brambor, ale i krájení cibule. Dobře se s ním krájí kostky, plátky i drobné kousky.
Má délku čepele cca 17-30 cm, zužující se špičku a vysoký hřbet, díky tomu se nakrájená zelenina snadno přesune na pánvičku nebo hrnce. Ostří je prohnuté.
Proč je šéfkuchařský nůž tak populární?
Protože má ideální tvar, je relativně těžší a zpravidla dobře vyvážený. Díky tomu se s ním dobře řeže a krájí. Šetří energii, trvá déle než se unavíte. Ale základní předpoklad snadné a pohodlné práce je ostrý nůž. Na to se často zejména v domácnostech zapomíná. Je to naprosto zásadní.
Nože do kuchyně doporučujeme brousit na 15-20 °. Velmi dobrou volbou jsou brousky Lansky Deluxe 5 kamenů, které díky jednoduchému vodítku umožná dobře nabrousit ostří na správný úhel i v amatérských podmínkách.
Příliš šetřit se nevyplatí
Ale když už máte šéfkuchařský nůž ostrý, máte důvod si ho koupit i kvalitní. Ale proč? Protože většinu ceny dělá čepel, základem je materiál, pak samozřejmě tvar a vyvážení. Kvalitní materiál jednak usnadňuje broušení a pak také ovlivňuje jak drží ostří. Takže opět, ostrá čepel je nejvíc. Díky tomu se vám bude pohodlně krájet a minimálně se nadřete. Nekvalitní materiál je častá bolest noname nožů.
U tohoto typu je dobré zohlednit i pevnost. Čepel by neměla být měkká a nadměrně pružná. Pokud se čepel ohne (a zůstane v tomto stavu), je to znak vysoké nekvality materiálu. Ostří doporučujeme u šéfkuchařského nože decentně prohnuté, pří krájení cibule nebo zeleniny je to příjemnější. Pokud chcete co nejlépe přenést sílu do ostří nože a zajistit nejlepší přesnost krájení, doporučujeme kované nože, které jsou nejstabilnější a nejodolnější.
V naší nabídce najdete šéfkuchařské nože Boker (největší nožířská firma v Evropě), Victorinox (špičkové nože s velmi přijatelnou cenou a dlouhou tradicí), Cold Steel (špičkové nože z USA), Wüsthof (kované kuchyňské nože, jsou velmi oblíbené mezi kuchaři, jsou vyráběné v německém Solingenu).