Japonské nože
Japonský kuchyňský nůž je mezi kuchaři velmi populární a oblíbený. Vyrábí se jich mnoho typů. Tvary vycházejí z japonské tradice a od evropských nožů se liší tvarem, jednostrannou čepelí, materiály, použitou ocelí a její tvrdostí.
Oblíbené značky
Produkty
Boker Santoku Forge Wood 16 cm
1 939 Kč
-15 %
1 648 Kč
Victorinox Santoku Swiss Classic 17 cm s výbrusy
1 590 Kč
-20 %
1 272 Kč
Přidat 'Victorinox Santoku Swiss Classic 17 cm s výbrusy' k porovnání
Victorinox Santoku Swiss Classic 17 cm
1 290 Kč
-20 %
1 032 Kč
GSI Outdoors Santoku Knife set
1 290 Kč
-16 %
1 084 Kč
MSR Alpine Chef´s Knife
590 Kč
-20 %
472 Kč
Wusthof Classic Santoku 14 cm
2 629 Kč
-15 %
2 235 Kč
Wusthof Classic Nůž Chai Dao 17 cm, výbrus
3 419 Kč
-15 %
2 906 Kč
Přidat 'Wusthof Classic Nůž Chai Dao 17 cm, výbrus' k porovnání
Wusthof Classic Nůž Chai Dao 17 cm
3 159 Kč
-15 %
2 685 Kč
Wusthof Santoku Classic Ikon Créme 17 cm
3 949 Kč
-20 %
3 159 Kč
Přidat 'Wusthof Santoku Classic Ikon Créme 17 cm' k porovnání
Victorinox Santoku Swiss Modern 17 cm s výbrusy…
2 790 Kč
-20 %
2 232 Kč
Přidat 'Victorinox Santoku Swiss Modern 17 cm s výbrusy dřevěná rukojeť' k porovnání
Victorinox Santoku Swiss Modern 17 cm s výbrusy
1 690 Kč
-20 %
1 352 Kč
Přidat 'Victorinox Santoku Swiss Modern 17 cm s výbrusy' k porovnání
Victorinox Santoku Swiss Classic 17 cm s výbrusy
1 390 Kč
-20 %
1 112 Kč
Přidat 'Victorinox Santoku Swiss Classic 17 cm s výbrusy' k porovnání
Victorinox Santoku Swiss Classic 17 cm s výbrusy…
1 590 Kč
-20 %
1 272 Kč
Přidat 'Victorinox Santoku Swiss Classic 17 cm s výbrusy červený' k porovnání
Victorinox Santoku Wood 17 cm s výbrusy
2 190 Kč
-20 %
1 752 Kč
Přidat 'Victorinox Santoku Wood 17 cm s výbrusy' k porovnání
Boker Santoku Cottage-Craft 16 cm
1 459 Kč
-15 %
1 240 Kč
Boker Santoku Core Professional s dutými výbrusy…
2 309 Kč
-15 %
1 963 Kč
Přidat 'Boker Santoku Core Professional s dutými výbrusy 16,5 cm' k porovnání
Boker Santoku Forge 16 cm
1 669 Kč
-15 %
1 419 Kč
Japonské kuchyňské nože si zamilujete
Japonské nože (vyráběné v Japonsku i v Evropě) se dají rozdělit podle jednotlivých tvarů. Je jich samozřejmě značné množství, ale my vám popíšeme ty nejpopulárnější:
- Santoku: je to dnes nejoblíbenější a zároveň nejuniverzálnější nůž. Pokud s asijskými noži začínáte, volte určitě tento tvar. Je to univerzál, který odpovídá víceméně šéfkuchařskému noži v evropském pojetí. Ale jeho čepel je vlastně otočená, tvaru se říká ovčí kopyto.
Díky tomu sice není vhodný na propichování, respektive špikování, ale pak již ho použijete prakticky na jakoukoliv práci. Hodí se na krájení masa nebo ryb, na řezání zeleniny na nudličky nebo zpracování ovoce. Využijete ho na řezání, plátkování, škrábání, čištění, ... Je vyvážený do přední části a nepatří mezi nejlehčí kuchyňské nože. I díky tomu se s ním dobře řeže. Tradiční pojetí znamená jednostrannou čepel, to znamená čepel jinak vypadá pro pravák a leváka, ale evropští výrobci přinesli zjednodušení a dělají je univerzálním způsobem a mnoho japonských výrobců se tomu přizpůsobilo.
Santoku nože nejsou přísně vzato tradiční. Tento tvar vznikl až s blahobytem v Japonsku, kdy se do potravy běžného Japonce dostalo maso.
- Gyutou: jsou univerzální japonské kuchařské nože o větší velikosti. Hodí se pro krájení masa, ryby, zeleniny. Můžete s ním krájet i plátkovat. Má vysokou čepel, dobře se krájí i zadní částí. Navíc vám prsty nenarážejí do plochy na krájení.
Hrot je položený výše než je u Santoku a čepel má tvar do kolébky, díky tomu s ní můžete krájet například cibuli kolébkovitým způsobem. Je štíhlejší, dá se s ním i špikovat maso. Velikost je mezi Sujihiki a Santoku.
- Deba: jsou tradiční japonské nože určené hlavně pro zpracování ryb, drůbeže a masa. Jsou určené i pro hrubou práci. Jsou to masivní nože, které musí dokázat odříznout rybí hlavu nebo přeřezat žebra. Dokáže zpracovat šlachy, chrupavky. Hodí se na vykosťování, sekání.
Má silnou čepel s výraznou patou. V závislosti na velikosti japonského nože Deba se obvykle vyrábí tloušťky od 5 mm do 9 mm. Čepele jsou jednostranně broušené, díky tomu i přes svojí robustnost dokáží krájet tenké plátky. Dvě třetiny čepele se používají pro krájení, zbývající třetí část se používá pro sekání.
- Nakiri: se hodí primárně pro krájení zeleniny v domácích podmínkách. Má rovné ostří i hřbet, chybí mu špička. Čepel je vysoká, díky tomu máte prostor na prsty nad řeznou plochou. Nůž se hodí pro krájení zeleniny sekáním, nemusíte krájet tahem. Není vhodný na použití jako sekáček na maso, kde se potkáte k kostí, není na to dostatečně robustní. Má oboustranný výbrus (narozdíl od tvaru Usuba). Ideální japonský nůž na zeleninu.
- Usuba: se opět hodí pro krájení ovoce a zeleniny. Nemusíte krájet tahem. Není vhodný na použití jako sekáček na maso, kde se potkáte k kostí, není na to dostatečně robustní. Má jednostranný výbrus, díky tomu je ještě ostřejší a odkrájené potraviny lépe odpadávají na stranu.
Nůž Usuba má vysokou čepel, aby vytvořil pro prostor pro prsty nad řeznou plochou. Je ideální pro profesionální kuchaře, protože broušení a používání jednostranné čepele vyžaduje jistý um. Ale pokud se s ním naučíte pracovat, je to ideální nástroj na zpracování zeleniny.