Nože
V této kategorii najdete kvalitní outdoorové nože do přírody ideální na vaření, rybaření, turistiku, kempování, lezení nebo při vyprošťování během nehod. Záleží pouze na vás, jestli potřebujete zavírací nůž, nůž s pevnou čelení nebo nástrojový nůž, který je velmi praktický. Aby byl nůž stále ostrý, nezapomeňte pořídit i brousek.
Oblíbené značky
Produkty
Baladéo ECO035 Riviera
762 Kč
-10 %
686 Kč
Baladéo ECO159 Campagne
537 Kč
-10 %
483 Kč
Baladéo ECO331
762 Kč
-10 %
686 Kč
Baladéo ECO321 Papagayo Skinny
790 Kč
-10 %
711 Kč
Baladéo ECO320 Papagayo Skinny
762 Kč
-10 %
686 Kč
Baladéo ECO164
537 Kč
-10 %
483 Kč
Lionsteel KUR
4 900 Kč
Lionsteel M5B G10
Lionsteel M5
4 500 Kč
Lionsteel M1
4 400 Kč
Lionsteel SR2 mini
Lionsteel SR11A
od 5 500 Kč
GSI Santoku Chef Knife 152mm
359 Kč
-16 %
302 Kč
Gerber Moment Pocket Folding
Doporučujeme!
1 049 Kč
-15 %
892 Kč
Gerber Moment Fixed Blade
1 049 Kč
-15 %
892 Kč
Gerber Sharkbelly hladké ostří
1 496 Kč
-15 %
1 272 Kč
Gerber Strongarm kombinované ostří
3 190 Kč
-15 %
2 712 Kč
Gerber Paraframe I kombinované ostří
799 Kč
-15 %
679 Kč
Gerber Paraframe I hladké ostří
799 Kč
-15 %
679 Kč
Gerber Gator kombinované ostří
1 696 Kč
-15 %
1 442 Kč
Gerber Gator hladké ostří
1 696 Kč
-15 %
1 442 Kč
Gerber Strap Cutter
1 099 Kč
-15 %
od 934 Kč
Gerber Strongarm černý - hladký
3 190 Kč
-15 %
2 712 Kč
Gerber Strongarm Coyote, hladký
3 190 Kč
-15 %
2 712 Kč
Lionsteel SR22A
4 368 Kč
-15 %
od 3 713 Kč
Lionsteel M4
4 950 Kč
Deejo One Hand Black 37g Coralwood 1GB505
Deejo Black 37g Juniper Wood 1GB002
Gerber Paraframe I Tanto kombinované ostří
799 Kč
-15 %
679 Kč
Přidat 'Gerber Paraframe I Tanto kombinované ostří' k porovnání
Gerber Dime
749 Kč
-15 %
637 Kč
MSR Alpine Kitchen Knife
430 Kč
-20 %
344 Kč
Lionsteel M3
4 225 Kč
Lionsteel M2 G10
Lionsteel M2
3 276 Kč
Lionsteel Mini 8210
2 600 Kč
-15 %
2 210 Kč
Baladéo ECO151 Altamira
762 Kč
-10 %
686 Kč
Outdoor nože do přírody
Jedním z naprosto základních nástrojů, který člověka provázel od pradávna, je outdoorový nůž.
Pro kempování, turistiku, vaření v přírodě a obecně venku potřebujete nůž několikrát denně - chcete si uříznout chleba, namazat ho, uříznout si kus papriky nebo nakrájet maso.
Prodáváme hlavně kapesní - zavírací nože, které použijete nejčastěji, ale i nože s pevnou čepelí vhodné pro rybáře nebo lovce a i taktické nože nebo nástrojové nože s mnoha nástroji, které můžete využít při cyklistice, rybaření nebo běžném životě.
Základní rozdělení nožů je na
Zavírací nože
Jejich výhoda je v kompaktnosti, dají se dobře nosit v kapse, v batohu nebo jinde. Obvykle mají kratší čepel než u nožů s pevnou čepelí. Při kempování, turistice atd. jsou určitě vhodnější. V krájení, mazání atd. jsou plnohodnotné a udělají stejnou práci. Horší jsou v hrubé práci, kde narazíte na jejich menší velikost, váhu a i slabinu v zavírání, proto jsou nevhodné na sekání, páčení atd. Je to tedy ideální nůž do lesa, třeba na houby.
Liší se mezi sebou možnou pojistkou proti zavření (pozor, v mnoha státech - např. v Německu nejsou dovolené) a nebo její absencí. Pro použití je pojistka výborná, chrání vám prsty před zavřením, ale právě pro cestování v cizině je možné jednodušší si koupit nůž krátký a bez pojistky, ušetříte si případné starosti při kontrole.
Nože s pevnou čepelí
Se hodí pro lovecké účely, pro rybáře, do kuchyně, případně jako bojové nože. Jsou obecně větší. Dá se s nimi dělat i hrubá práce, osekávání, páčení atd. Jejich výhoda je pevnost, robustnost, stabilita. Nevýhodou je jednoznačně přeprava a nošení, je třeba je mít v batohu nebo na opasku, jednoduše je neskryjete. Navíc je aktuálně mnoho států v Evropě, které větší nože považuje za nebezpečné zbraně, proto se s nimi problematicky cestuje.
Kuchyňské nože
Jsou speciální kategorii. Od loveckých nebo bojových nožů se liší na první pohled. Mají samozřejmě také pevnou čepel, ale čepel je mnohem tenčí, aby se s ní dobře krájelo. Kromě výrazně menší robustnosti mají i jiné tvary rukojeti i čepele.
U rukojeti jim samozřejmě schází záštita. Čepel mají různé tvary podle toho, o jaké kuchyňské nože se jedná. Specifické tvary mají filetovací nebo vykosťovací nože, jsou tenké špičaté a pružné. Nože na pečivo jsou dlouhé a mají často zubaté ostří, pak existují nože na maso, to jsou velké nože s mohutným hřbetem. Nože na zeleninu, ovoce jsou menší obratné nože, které se hodí na loupání.
O kvalitě nože často hovoří materiál čepele, který udává tvrdost, vlastnosti při broušení, rychlost otupení, korozi. Nejsou to však všechny vlastnosti, záleží také na houževnatosti, tvaru čepele, způsob nabroušení, povrchová úprava. Ocelí je značné množství a pro laika je někdy obtížné se přes ně prokousat, protože se stává, že různí výrobci vyrábí v některých případech podobné oceli, ale pod různými názvy. U každého nože uvádíme materiál včetně jeho základních vlastností pro snadnější rozhodování.
Doporučujeme proto zvolit některého z renomovaných nožířských firem, které mohou zaručit celkově dobrý nůž s výbornými vlastnostmi.
Máme pro vás nože Deejo, Gerber, Laguiole, Cold Steel, Lionsteel, Petzl, Singing Rock a další.
Nástrojové
Ideální pro každodenní použití, cestování, kempování nebo turistiku. Nástrojové nože kombinují praktičnost a multifunkčnost v jednom kompaktním nástroji. Kromě tradiční čepele obsahují také nůžky, párátko, pinzetu a mnoho dalších užitečných nástrojů. Jejich kompaktní design umožňuje snadné nošení v kapse nebo na klíčence. Výhodou je jejich všestrannost a schopnost řešit různé situace v terénu. Na rozdíl od nožů s pevnou čepelí jsou snadno přenosné a méně nápadné. Jejich multifunkční charakter navíc znamená, že v mnoha zemích nejsou považovány za nebezpečné zbraně, což usnadňuje cestování. Jejich nezbytnost je zřejmá pro každého dobrodruha, kempaře nebo jednoduše pro ty, kteří chtějí být připraveni na vše.
Brousky na nože
Ale alfa omega každého nože je, zda je ostrý nebo tupý. Jen s ostrým nožem se vám bude dobře řezat nebo obecně dobře pracovat.
Bohužel ostření - broušení nožů je relativně obtížné. Musíte si určit, pod jakým úhlem budete nůž brousit. Obecně platí, že čím je nůž určený pro hrubější práci, tím větší úhel brousíte. Naopak břitvy se brousí na úhel nejmenší. Stejně tak kuchyňské nože brousíte na cca 20 °. Lovecké nože pak zhruba na 25 °. Ale problém je jak tento úhel zajistit a jak dokázat úhel brousit po celé délce nože stejně.
Nejjednodušší brousky na nože mají úhel přednastavený a vy nůž jen přes něj protáhnete. Úhel nedokážete změnit, ale pro nejjednodušší přebroušení to stačí. Příkladem je Lansky Blademedic.
Pokusit chcete broušení nožů povýšit na naprosto jinou úroveň, doporučujeme Lansky Deluxe 5 kamenů (pro hladké ostří) nebo Lansky Professional 5 kamenů (pro zubaté ostří). Tato sada má vodítko, kdy si nastavíte úhel, který požadujete - vodící tyčku dáte do správného otvoru a tím udržujete správný úhel.
Sada má 5 brusných segmentů s rozdílnou zrnitostí. Začnete nejhrubším kamenem, který ubírá nejvíce materiálu a hodí se na změnu broušeného úhlu a pokračujete až po nejjemnější kámen. Výhodou je, že si můžete další kameny dokupovat (například kožený na doleštění).